Thursday, November 27, 2014

Donald Brashear!

När jag bodde i Washington DC så spelade en härlig kille i Capitals. En stor och stark sak som åkte runt och nästan såg lite dyster ut på isen och i båset. Han la ner pucken i zonen och åkte efter pucken och väldigt ofta så tacklades han i sarghörnen. Han var aldrig något hockeygeni, men det hände ibland att det trillade in någon kasse när han hade skjutit ett skott.

Det var inte allt för ovanligt att han slogs med motståndare även om det var få som ville möta honom utan handskar. Han var en dinosaurie, en spelare från förr som fortfarande harvade runt i NHL och satte respekt i motståndarna.

Han hette Donald och jag träffade honom ett par gånger utanför isen när jag var med Nylander eller Bäckström och det var ju en riktigt trevlig kille den där Donald. Han försvann efter ett tag och sen dess har jag inte sett honom. Detta var för fem år sedan och han var drygt 37 år gammal. Nu är han 42 och har dykt upp i Modo hockey tack vare Peter Forsberg.

Jag tycker det är modigt och häftigt gjort av Foppa, det är riktigt osvenskt och det svider redan i ögonen på många i Hockeysverige. Men vem kommer nu våga hoppa in tacklingar eller sikta mot huvudet nästa gång man möter Modo? Eller som Foppa sa att någon gjort "chicken dance" framför båset. Det har försvunnit en naturlig respekt i svensk hockey och hånfulla gester, töntiga rörelser och larviga läten från spelare har blivit en del av vardagen.

Psykningar i all ära men hån är aldrig okej enligt mig. Det är fjantigt och hör inte hemma i hockeyn.

Vad ska då Donald göra åt detta?

Alla vet vem han är och vad han har gjort och ingen i SHL kommer att våga bråka med honom. Så förvänta er fler Modo vinster och mer respektfulla och försiktigare motståndare i dessa möten.

Fredrik Nygren

Sunday, November 23, 2014

Ny energi!

Energi för mig är sann glädje, jag kände en sådan otrolig glädje under kvällens första period mellan Täby och SDE J18. Det var en sådan underbar period som innehöll allt som en bra hockeyperiod skall göra från båda lagen. Jag var så stolt över mina Täbyspelare för det arbete de la ner i denna period.

Energin följde med i andra perioden som innehöll fyra mål, ett till SDE och tre till oss. I den sista så kontrollerade vi ledningen bra och gjorde även ett mål till.

4-1 seger och ny energi till laget.

Kvällen avslutades med träning för team 01, en grymt bra träning med en riktigt bra prestation av spelarna i laget som lyssnade, jobbade och utförde arbetet på bästa tänkbara sätt! Jag var klar 21:00 med en lång dag som började 11:30 i Waxholms ishall.

Tack för en grym dag!

Fredrik Nygren

B-Pojk matcher!

I går lördag hade jag min första match med team 01 där vi mötte serieledarna Bålsta. Men dagen började några timmar innan när jag var med team 02 i båset i deras match mot Norrtälje.

Norrtälje är bra och i fjol så slog de Täby stort varje gång men i år har det varit jämna och tuffa matcher. Liksom igår då det vart 2-2 efter en fartfylld match.

Sen var det dags för 01 matchen där vi gjorde en riktigt bra match och vann med 7-3. Bålsta som fram till igår var obesegrade var så klart besvikna efter matchen, men vi var nöjda med prestationen och resultatet.

Kvällen avslutades med träning för J18 som idag spelar mot SDE på hemmaplan.

Fredrik Nygren

Monday, November 17, 2014

KSMB!

Från och med idag måndag så kommer jag att lägga extra mycket fokus på Team 01 i Täby under en månads tid parallellt med mitt jobb som utvecklingsansvarig och headcoach för J18 i klubben.

Igår spelade j18 mot Flemingsberg och vi bjöd på ett målkalas och vann med 8-1. Det som var extra glädjande var att en av kedjorna som haft det lite tungt fick målskyttet att lossna och gjorde hälften av alla målen.

I lördags uppfyllde jag en gammal pojkdröm när jag fick gå upp på scen med Michael Alonzo från punkbandet KSMB och sjunga låten "Atomreagge" tillsammans med honom och hans nuvarande band inför 200-300 personer på Debaser i Stockholm. Den energin och det adrenalin jag kände i den stunden var obeskrivligt och det kändes helt underbart.

I dag hade jag två ispass samt tre möten på schemat. En lång dag i ishallen med andra ord.

Fredrik Nygren

Friday, November 14, 2014

Nynäshamn!

Sen torsdagskväll och match i Nynäshamn J18. En match där vi var bättre i två perioder men hade bara 1-1 inför tredje då matchen började svänga fram och tillbaka. Båda lagen hann med att leda matchen och perioden slutade 4-4 vilket betydde 5-5 full tid.

Fem minuter mållös förlängning och sedan tre straffar var där vi gjorde ett mål och de inget.

Vi vann matchen med 6-5 och skotten med 49-17.

Fredrik Nygren

Wednesday, November 12, 2014

Bon Scott!

Det var några som trodde att mitt inlägg "Nickar" handlade om någon speciell klubb eller någon enskild individ. Men då har ni fel, jag skrev av mig lite från tolv års erfarenhet som hockeytränare. Kan vara bra för oss alla att tänka på det emellanåt.

Nu till något helt annat... Musik på vinyl, vad vore livet utan dessa stunder då nålen nuddar skivan och knastret följs upp av några ljuva toner. Bäst i min samling just nu är AC/DC och dess tidigare verk med Bon Scott på sång.

Fredrik Nygren

Sunday, November 9, 2014

Glädje, energi och styrka!

Alla dessa ord som är fångade i en och samma bild. Denna bild gör mig glad och får mig att le. Två glada ungdomar som älskar sin idrott och lägger nästan hela sin fritid på att få utföra den.

Fortsätt kämpa alla ni som lägger ner eran själ i någonting. Låt aldrig någon annan bestämma hur långt ni ska gå eller om ni ska lyckas eller inte. Följ era drömmar och gör ert bästa och räcker det inte så försök en gång till.

Tycker någon annan att det du gör inte är tillräckligt bra, så vinn den människans förtroende och jobba så hårt att den personen inte kan kritisera din insats något mer.

Fredrik Nygren

Nickar!

Jag vet att jag tagit upp det förut men jag gör det igen. Det har ingenting med dagens förlustmatch mot AIK J18 att göra. Den glömmer vi helst då det var årets bottennapp från vår sida samtidigt som AIK spelade riktigt bra.

Falskheten inom denna hockeyvärld och knivhuggen, skitsnacket och likgången som råder där.

Knivhuggen för att man sviker de man en gång gett sitt ord, eller de man en gång sett som sina vänner. Man sviker folk till höger och vänster och en vän kan helt plötsligt vara din värsta fiende. Du kan även få en helt ny bästa vän som du tidigare knappt hälsat på. Bara han spelar efter din fiol och gör det som är bra för dig eller dina barn.

Skitsnacket bakom ryggen. Finns det någon annan värld än just hockeyvärlden där det snackas så mycket skit om allt och alla? Ena stunden kan du ha stått och pratat med en person och nickat och sagt jag håller med dig, för att i nästa stund gå till en annan person och idiotförklara den du nyss höll med. Skitsnacket som går ut på att nedvärdera en annan person och helst överdriva dennes svaga sidor så att denne person aldrig ska få chansen i någon annan miljö.

Likgången väljer jag att kalla de tillfällen när vi är beredda att "gå över lik" för att framhäva oss själva eller våra barn. Jag, jag, jag.. Det finns tyvärr inget annat i denna idrott som lustigt nog kallas lagidrott. Jo det finns ett fåtal människor som brinner för föreningsliv och laganda fortfarande, men alla står trots allt sig själva närmast.

Jag är inte bitter..

I dag höll vi en tyst minut och hedrade den nyligen bortgångne eldsjälen Esse i ett nästan fullsatt Tibble ishall.

Det har varit en slitsam vecka på många sätt och vis och om nio minuter är den över för att aldrig komma tillbaka.

Fredrik Nygren

Thursday, November 6, 2014

Kort notis!

Scaniarinken tur och retur. Nedsläpp 19:00 samling 17:30. En torsdagskväll i ett snöblandat regn med risk för halka på vägarna i ett Sverige där kylan börjar dra in.

Förutsättningarna är tuffa då Södertälje leder serien med bara en förlust vilket var mot oss. Men de är helt klart favoriter. Vi spelar defensivt och börjar bra men får två snabba mål bakåt. Vi reducerar snabbt i powerplay. Första perioden är slut och skotten är 7-7.

Den andra perioden böljar fram och tillbaka, vi gör ett slarvigt byte och vips så står det 3-1. Återigen jämnt skottmässigt och nu 11-11.

Tredje är jämn vi har ett ribbskott men inga mål och Södertälje vinner matchen med 3-1 och skotten med 22-17.

Vi gör en väldigt bra prestation.

AIK på söndag.

Fredrik Nygren

Wednesday, November 5, 2014

Arpe!

Idag höll jag i 06/07 träningen i tibble ishall. Med 40 spelare och 6 ledare (utöver mig) så gick det att skapa ett bra, innehållsrikt och kombinerat ispass. Jag fokuserade på tävling, passningar och skott i dag. Dessa tre saker är så otroligt viktiga när vi kommer upp på junior nivå.

Vi måste bli bättre på att träna och lära ut skott i Sverige och börja att fostra mer målskyttar som vågar kliva fram och göra målen.

Efter denna träning så hade vi J18 träning inför morgondagens match mot SSK i Scaniarinken. Vi fokuserade på att spela ihop formationerna och nötte detaljer i morgondagens gameplan. Då gör även Oscar Arpe från 99 laget debut i J18 elit.

Fredrik Nygren

Tuesday, November 4, 2014

Värmland!

Har ni varit i London? Det har jag ett antal gånger och när vi var hockeyfria i två dagar så återhämtade jag mig där i helgen. En av mina favoritstäder helt klart.

Samtidigt gick tv pucken i Sverige och Stockholm hade i år ingen bra turnering sätt till förväntningarna. Det blev en fjärde och en sjunde plats för de respektive lagen. Ett stort grattis till Värmland som vann turneringen.

Nyligen avled en av mina gamla adepter från USA som jag skrev om här på bloggen och härom dagen var det tyvärr dags igen då en eldsjäl gick bort. Esse som under flera säsonger var lagledare för Täby J18 och J20 gick ifrån oss och mina tankar är med hans familj.

Fredrik Nygren

Sunday, November 2, 2014

Vila i frid!

I dag möttes jag av nyheten att en av mina gamla adepter född 1997 tragisk har gått bort i en trafikolycka endast 17 år gammal.

Jag minns Dominik som en väldigt glad, positiv och fokuserad person och en väldigt lojal och hårt arbetande hockeyspelare som jag fick chansen att träna under två år.

Mina tankar går till Dominiks familj och vänner.

Vila i frid,
Fredrik Nygren