Monday, March 31, 2014

Sunday, March 30, 2014

Helsingborg!

Idag vann Malmö U16 SM guld före Brynäs, HV71 och sedan Huddinge på en fjärde plats. Stort grattis till alla dessa lag.

Annars är det en sorgens dag i idrott och fotbolls-Sverige då en person miste livet i Helsingborg efter sammandrabbningar mellan supportrar. Förutom tankar till den avlidne mannens nära och kära så är det oerhört sorgligt att våldet har blivit en så stor del av fotbollen i Sverige.

Det som får en att le nu är solen och det fina vårvädret med fåglars sång.

Fredrik Nygren

Wednesday, March 26, 2014

Med musik som vapen!

Det finns musik som stärker en som människa, musik som får en att växa och känna självförtroende. Vissa låtar betyder mer än andra och dessa kan verkligen ge dig gåshud och en känsla av välbefinnande. Musik som gör dig glad och lycklig som får dig att känna att hela världen är din. En låt och hela du förändras för stunden. Dessa låtar är ofta olika och efter ett tag så hittar man en ny låt som får en att påverkas, medan vissa låtar stannar kvar med samma känsla för alltid.

Hittar du den låten, just den låten som får dig att känna dig som världens lyckligaste människa så får du inte tveka, sätt på den för guds skull. Lyssna på den när det är dags för något viktigt i ditt liv, eller när du vill prestera på ditt max. Sätt på den precis när coachen har pratat klart inför matchen i dina hörlurar, eller medan du knyter skridskorna och tejpar klubban. Koppla bort allt annat och ta in den känslan som får dig på det där speciella humöret. Det kan vara din viktigaste detalj inför matchen som kan höja dig till högre nivåer.

Listen to that song...

Fredrik Nygren

Tuesday, March 25, 2014

Muzze!

Allt fler unga svenska spelare väljer att pröva lyckan i Nordamerika. Inte bara för att försöka att bli NHL stjärnor utan mer för att få ett roligt äventyr och pröva något annat under några år. En av dessa är min gamla adept Rasmuz Waxin Engback som gör sin andra säsong i USA och sin första i NAHL.

Det går bra för "Muzze" over there och i år vart han även uttagen till Top prospect tillsammans med ligans bästa spelare som olika scouter väljer ut. Muzze gör ett otroligt jobb i det defensiva men gör även en hel del nytta i det offensiva spelet och ligger just nu fyra i den interna poängligan i laget.

Muzzes stora mål är att spela D1 college hockey inom två år och många tror att han har chansen då han är väldigt stark och fysisk i sitt spel.

På bilden ser vi Muzze från en tröjauktion där de sålt två av hans tröjor och fått in $3000 på dessa.

Fortsätt jobba hårt Muzze så når du snart ditt mål.

Fredrik Nygren

Fåglar sjunger!

Dessa ständiga förkylningar jag drar på mig, framförallt när det blir varmare ute så kommer halsontet, snuvan och hostan. Troligtvis så gör kombinationen med in och ut i en ishall det inte bättre. Har vilat några dagar men är på benen igen och fit for fight för kvällens tre ispass.

Silly Season innebär mycket flyttar mellan klubbar på alla nivåer. Både spelare och tränare byter lag. Själv har vår tränare Gustav Wallner bestämt sig för att lämna Täby efter två säsonger. Men in kommer istället Ansis Straupe från Lettland som är en grym skridskotränare. Det ska bli kul att jobba med Ansis, samtidigt som jag självklart kommer att sakna Gustav.

Fick höra idag på omvägar att jag är svår att jobba med och att hitta ett fungerande samarbete med mig inte alltid är det lättaste. Jag älskar att sammarbeta med människor som jag kan lita på och känner en stor tillit till dessa personer. Vi kommer ofta väldigt bra överens och hittar snabbt roller i vårt samarbete där vi kan ha väldigt högt i tak, vi diskuterar saker och lyssnar på varandra med ett givande och tagande utan prestige.

De personer som jag har svårt att sammarbeta med är de som jag vet eller anar att jag inte kan lita på. Folk som går bakom min rygg för att vinna egen mark. Kort och gott ett ömsesidigt och öppet samarbete är eller har aldrig varit något problem för mig, tvärtom så är det tråkigt och ledsamt att behöva driva någonting alldeles själv.

Våren är en härlig tid och man blir glad när solen skiner och fåglarna sjunger sina ljuva sånger.

Fredrik Nygren

Sunday, March 16, 2014

Modo AIK!

Förutsättningarna var glasklara inför sista matchen mot Modo som redan var klara seriesegrare.

Vinst med minst 6 mål och vi skulle vara i kvartsfinal i SM.

Vi började riktigt bra och gjorde en fruktansvärt bra match och ledde med 5-2 efter två perioder. Energin var på topp och det kändes verkligen som att det var möjligt, men istället kom Modo ikapp och gjorde två mål. Vi gjorde 6-4 och tog sedan ut målvakten för att närma oss igen. Men i stället gjorde de mål i tom bur och försprånget var för långt för att ta ikapp på Timrå. Vi vinner matchen och får avsluta säsongen med en positiv känsla och en stark 6-5 vinst mot ett av landets bästa lag.

Hade vi spelat som vi gjorde som idag så hade vi varit i kvartsfinal utan problem, men slutspel handlar om så mycket mer än bara spelet på isen. Det gäller att den mentala pusselbiten är med och vi hade den emot oss denna gång. I sista matchen hade vi inget att förlora utan kunde släppa loss och spela vårt spel som vi gjort hela säsongen.

Tack Täby 98 för en grym säsong, ni är underbara!

Fredrik Nygren

Saturday, March 15, 2014

2 torsk!

Almtuna matchen igår var en riktig besvikelse i 2 perioder där vi sätter oss i ett 1-3 underläge mot ett lag som vi aldrig har förlorat emot under denna säsong. Nervositet, underskattning och tagna av stundens allvar kombinerat med en osynkad formtopp gjorde att vi förlorade i Sudden med 4-5 trots dubbelt så många skott på mål.

Idag ställdes vi mot Timrå där vi återigen vann skotten med 46-23, men lyckades återigen köpa nitlotten när det var ett högt pris i potten. Förlust 1-5 och ett stukat självförtroende efter matchen.

I morgon ställs vi mot Modo i den sista matchen och detta kan vara den sista matchen någonsin med Täby 98, så då gäller det att vi pumpar in mycket positiv energi i gruppen och avslutar med fanan i topp.

Vi är bättre än det vi har visat under SM så här långt och det känns tråkigt att plattmatcherna ska komma här och nu, när vi har krigat för detta en hel säsong. En fantastisk säsong förtjänar ett bättre slut än detta. Modo ska förhoppningvis få känna på ett starkt och slagkraftigt Täby i morgon kväll.

Fredrik Nygren

Friday, March 14, 2014

Gäster!

Igår kväll åkte jag och hälsade på min gamla adept från USA, William Nylander som även var med på morgonens ispass tillsammans med Dima Timashov. De var med på lite övningar och fick lägga lite straffar på slutet. Ett kul och motiverande inslag för Täby killarna som nu ligger och vilar på hotellet innan matchen som börjar 19.

Fredrik Nygren

Sunday, March 9, 2014

Valbo!

Idag åkte vi till Valbo med U16 och spelade den sista träningsmatchen innan SM slutspelet. Vi skulle möta deras J18 elit lag och bad dem om det bästa de kunde ställa upp med så vi skulle få en riktig genomkörare.

På första tekningen i matchen så har de ett ribbskott efter 10 sekunder. Oj, tänkte vi detta kommer att gå undan. Men 20 sekunder senare så är det istället vi som gör 1-0 i samma byte. En stund senare så gör vi även 2-0 i powerplay och har fått en smakstart på matchen. En liten stund senare så sätter de 2-1 genom en individuell genomåkning. I absolut sista sekunden av perioden så sätter vi 3-1 i powerplay.

I den andra perioden så märks det att Valbo tycker det är jobbigt att ligga under mot 1-3 år yngre spelare och sätter fötterna på gaspedalen. Då får vi lite jobbigt och tar några utvisiningar. Valbo gör även periodens enda mål och närmar sig genom 3-2 målet.

I periodpausen till tredje så ritar jag upp ett styrspel som vi ska träna på i sista perioden för att försvara vår ledning. Styrspel jobbar vi väldigt sällan med som lag men jag kände att detta var rätt ögonblick om vi skulle hamna i en sådan situation där vi måste försvara en ledning till varje pris i SM så kan det vara bra att behärska. Spelarna fullföljer planen perfekt och vi håller Valbo där vi vill ha dem. Det är även vi som gör periodens enda mål genom en snabb spelvändning och skott med styrning.

En väl genomförd match där Valbo vinner skotten med 25-20 men vi matchen med 2-4.

Grymt jobbat boys!

Fredrik Nygren

Thursday, March 6, 2014

Flempan!

I går var det sparring match inför SM mot Flemingsbergs J18, som var en av två träningsmatcher mot J18 elit lag inför SM.

Vi började matchen riktigt bra och satte även 1-0 i första. Flempan som hade många spelare på provspel såg precis som oss lite sega ut, men skapade trots allt en del farligheter framåt. De hade även en väldigt duktig målvakt som tycktes suga in alla våra skott utan problem.

Vi gjorde även 2-0 innan de kunde reducera i slutet av andra perioden.

I tredje kändes det som att vi kontrollerade ledningen väl och kunde vinna med 2-1. Vi vann även skotten med 45-26. Tack Flempan för att ni kom och spelade mot oss, det var en väldigt vänlig match utan massa onödigheter från något av lagen.

På Söndag åker vi till Gävle och Nick Back arena för att möta Valbos J18.

Fredrik Nygren

Wednesday, March 5, 2014

Sudden avgörande!

Slutspelet i årets mitt i cups spel blev lite ironiskt med tanke på lottningar. Det är tydligen ingen fördel med att vinna serien längre när det är dags för slutspel. Vi kom ju som sagt på första plats i vår serie och får möta det minst sagt lika bra laget Almtuna som kom fyra i våran serie i U15 i en åttondelsfinal, dessutom får vi som seriesegrare spela på bortaplan. Ska man ha ett slutspel så borde det finnas tydligare seedning och ordentliga lottningar. Jag vet att jag låter som en dålig förlorare nu men jag tycker att det är dåligt skött.

Matchen var riktigt bra och riktigt spännande, vi tog ledningen med 1-0, sedan gjorde Almtuna 2 snabba mål innan vi kvitterade till 2-2. Almtuna gjorde 3-2 och vi svarade med 3-3 direkt efter. I förläningen så studsade det Almtunas väg och de avgjorde efter knappt två minuter. Ett tråkigt slut på en riktigt bra säsong där vi som lag har gjort en enastående insats och vunnit U15 division 1A. Där det laget som kom näst sist (Vallentuna) slog ut seriesegraren i U15 Division 1B (Huddinge) från slutspelet igår.

Både Täby 00 och Täby 01 är dock kvar i slutspelet och ska spela kvartsfinal samt åttondel.

Nu blir det mycket fokus på U16 SM som spelas nästa helg och ikväll börjar vi med en träningsmatch mot Flemingsbergs J18.

Fredrik Nygren