Sunday, September 29, 2013

Silver!

Det blev en lång och slitsam dag för Täby U16, eller vad sägs om 9 perioder hockey på 11 timmar för 17 tappra utespelare. Då är det starkt att kriga till sig en silvermedalj, Huddinge slog oss i finalen och gjorde en grym match och satte sina målchanser.

Eftersom de vann gruppen så slapp de spela kvartsfinal medan vi hade nedsläpp klockan 09:00 i morse, övriga kvartsfinaler spelades igår. Vår kvartsfinal mot Björklöven vann vi med 8-3 och i semin klockan 13:00 så mötte vi Almtuna och vann med 4-2. Almtuna som förlorade bronset mot Djurgården hade ett ännu tuffare schema än vi och fick spela bronsmatch direkt efter semin mot oss och förlorade med 5-0.

Klockan 18:00 var det dags igen för final och vi började riktigt bra och var nära mål direkt. Men Huddinge hade piggare ben och huvuden för dagen och vann med 6-1 trots 41-41 i skott.

En rolig och bra turnering är över och vi är nöjda med vår insats trots torsk i finalen, men vi kommer igen.

Ett stort grattis till Huddinge!

Fredrik Nygren

Kyligt Kylington!

Nu ska det koras en vinnare i Elitcupen för U16 och vi spelade igår till oss en tredjeplats i gruppspelet efter segrar mot Björklöven och Almtuna. Tyvärr fick vi också två skador men resten av grabbarna krigade på tappert.

Om en timme ska vi spela kvartsfinal mot Björklöven, detta är den sista kvartsfinalen och i semifinal är redan Almtuna, Djurgården och Huddinge. Den största skrällen igår var nog Almtunas seger över Linköping, då Almtuna kom sist i gruppspelet och Almtuna 2a. Men det är en del av spelet och motivation slår ju som vi känner till klass.

Gårdagens stora händelse i hockeysverige var när min gamla lagkapten i TV-Pucken Oliver Kylington igår fick göra A-Lagsdebut i Färjestad. Men tror ni att han nöjde sig med det? Han gjorde även 2-0 målet som innebar seger emot Modo med 2-1. Detta skrev in honom i historieböckerna som tidernas yngsta målskytt någonsin i Elitserien. Ett stort grattis Oliver, grymt jobbat.

Fredrik Nygren

Friday, September 27, 2013

6 man!

Vänster fot, vänster fot.... Det gäller att fokusera tankarna på något helt annat när man ligger och grubblar över en förlust. För efter gårdagens insats i Eliticupen för U16 så vaknade jag ett par gånger på natten.

Vi startade dock dagen med en bra insats mot Linköping men där vi tyvärr förlorade med 2-1. Men mot Huddinge i match två så gjorde vi ingen bra insats alls och fick stryk med 3-1 och en tankfylld kväll sin början.

I dag tog vi dock nya tag och gick ut som ett helt nytt lag mot SDE och vann med 6-1 efter en riktigt bra insats. I andra matchen mötte vi Djurgården och började ännu bättre än mot SDE, 2-0 efter första perioden och 20-6 i skott samt 3 ramträffar. Men en gammal hockeyklyscha stämde för dagen och att leda med 3-0 som vi gjorde 5 minuter in i andra perioden är inte det lättaste. 3-0 vart 3-2 och i slutet av matchen tar linjemannen en utvisning som ingen uppfattade utan han. Med 5 man på isen så blåser han för 6 man och Djurgården kvitterar i detta powerplay till 3-3 som även blir slutresultatet.

Nu väntar Almtuna och Björklöven i morgon.

Fredrik Nygren

Sunday, September 22, 2013

Dag 3!

I dag skulle det avgöras vilka som skulle vinna cupen. Vi ställdes mot Forshaga i vår kvartsfinal och startade inget bra alls. Forshaga däremot trummade på och gjorde 3 snabba mål som räckte för att vinna trots att vi tog över matchen mer och mer. Men 3-1 förlusten var ett faktum.

I finalen möttes Forshaga och Huddinge där Forshaga ledde med 1-0 fram tills sista minuten av matchen då Huddinge vände och vann 2-1.

Som plåster på såren så åkte jag till tele2 arena och såg Djurgården slå Åtvidaberg med 2-0!

Grattis Huddinge,
Fredrik Nygen

Saturday, September 21, 2013

Dag 2 på Elitcupen!

Vi fortsatte Elitcupen bra även idag och spelade mot Malmö Redhawks i dagens första match. Malmö såg pigga ut och åkte mycket skridskor och smällde på vilket gjorde att matchen fick ett högt tempo men lite slarvigt spel. Vi kändes ändå som det bättre laget sett över hela matchen och vann skotten med 27-14, men matchen slutade 2-2.

Efter att HV71 slog Djurgården med 3-0 så hade vi gruppsegern i hamn om vi skulle vinna eller spela oavgjort mot AIK i sista matchen.

Vi började mycket bra mot AIK och tog tidigt ledningen med 2-0, men AIK kom tillbaka och kvitterade innan den första perioden var slut. I andra perioden började AIK bäst och jag tog en time out efter sju minuter, efter den så vart det bättre och vi satte 3-2. Med två minuter kvar av matchen fick AIK powerplay och tog även ut målvakten. Då satte vi 4-2 i tom kasse och kunde avgöra matchen.

I morgon väntar Forshaga i kvartsfinal 13:20. Då vill vi ha revansch från finalförlusten i Nordic Youth Trophy.

Fredrik Nygren

Friday, September 20, 2013

Dag 1 på Elitcupen!

Vi inledde dag 1 på årets Elitcup bra och i första matchen av två så mötte vi hemma laget Djurgården. Vi började mycket bra och gjorde två snabba mål, Djurgården arbetade sig dock in i matchen och lyckades sätta både 1-2 och 2-2 innan matchen var slut. Vi var nöjda med en poäng och det kändes som ett rättvist resultat.

I match nummer två så mötte vi HV71 som slog Malmö i första matchen. Här gjorde vi en av våra bättre matcher för säsongen och lyckades vinna med 4-0. En riktigt bra match från vår sida där vi fick mycket beröm av HV tränaren.

Jag gillar cuperna på Myren, det är en härlig och energisk ishall. Ett bra anordnat event från DIF U15 och grymt bra måltider på ett närliggande hotell. Domarnivån har också varit bra där man inte gått fullt ut på de nya direktiven vilket gör matcherna lite mer flytande.

I morgon möter vi Malmö och AIK.

Fredrik Nygren

Thursday, September 19, 2013

Taggad till tusen!


Tänk om alla hockeyspelare var så här taggade inför en match!

Fredrik Nygren

Elitcup på Myren!

På fredag börjar en 2 helgers lång hockeyturnering för mig på Myren i mälarhöjden där Djurgården anordnar sin årliga elitcup. Först ut är U15 där vi för första gången i år ska mäta oss med några av de andra Stockholmslagen.

Det ska bli väldigt spännande och intressant och i går hade vi den sista träningen inför cupen. Vi började med en timmes långt möte om säsongen och dess målsättningar där spelarna själva kom fram till vådligt bra saker.

Jag brukar alltid vilja träna dagen innan en cup eller match. Men denna gång blir det ett annat upplägg då spelarna har varit på is sju dagar i streck. Så i dag får de göra sina läxor och slappa lite, samt förberedda sig själva inför cupen med en liten promenad eller joggningtur.

Nästa helg är det U16 cup på samma plats och även det ska bli spännande att se då vi ska spela våra första matcher med fullt manskap sedan TV-Pucken.

Med lite turneringar och Lars Winnerbäcks nya skiva på stereon hemma och i bilen så ska nog denna höst bli rätt bra.

Fredrik Nygren

Sunday, September 15, 2013

Michael Lackey!

Ytterligare en av mina gamla adepter i USA har lyckats väldigt bra med sin ishockey. Just nu är det min gamla målvakt i Team Maryland, Michael Lackey som har spelat till sig en stabil plats i Team USA för spelare födda 1997. Riktigt kul tycker jag.

Vi i Täby spelade i dag två stycken 98 matcher för division 1 mot Huddinge där vi vann med 3-2 i en bra match från vår sida som vi vann skotten i med 40-11. 11 är också numret på Felix i vårt lag som blev matchens bästa spelare utsedd av sitt lag.

Sedan slog vi Vallentuna i dagens andra träningsmatch där båda lagen hade med ett gäng 99or. Här var vi effektiva och satte nästan hälften av våra skott och vann med 8-1.

Jag åkte till Ritorp efter denna match och såg AIK J18 mot Södertälje. En jämn och tät match med mycket utvisningar där Södertälje lyckades vinna på övertid.

Fredrik Nygren

Sunday, September 8, 2013

TV- Pucken 2013!

I helgen har jag följt TV-Pucken på stora mossen i Bromma och tyvärr fått se Stockholm Nord åka ur turneringen direkt. Ett Stockholm Nord som på papperet har ett fruktansvärt bra lag där tyvärr ingen av spelarna kom upp i sin högsta nivå. Stundtals blixtrade de till men långt i från det som krävs för att gå till slutspel. Nu splittras detta Nord lag upp och vi i klubblagen får hem våra spelare efter ett par veckor med mycket fokus på denna turnering. Nu känns det som att säsongen kan börja på riktigt och vi i Täby kan börja arbeta mot vårt mål som i år är SM slutspel.

De nya direktiven från svensk ishockey om att alla slag med klubban ska bort satte sina tydliga spår i turneringen och sällan har väl en TV-Pucks turnering präglats av så många utvisningar som nu. När man lyssnar till snacket så tycker fler och fler att hockeyn börjar likna innebandy. Frustrationen var tydlig från både spelare, ledare och supportrar och jag undrar var detta kommer att sluta. Vi i svensk hockey får helt enkelt lära oss att klubban inte ska lämna isen.

Det vore bra om representanter kom ut till föreningarna med tydliga direktiv om vilka regler som gäller och som sportsligt ansvarig i Täby så ska jag nog bjuda in en domare som kan gå igenom det med killarna. Då slipper vi allt tjafs och spelarna vet när de gör fel och inte.

Annars är det alltid kul att se TV pucken där många av landets bästa U16 spelare befinner sig. Man ser även spelarnas och ledarnas nerver som även präglar mycket av spelet där man är livrädd att gå bort sig.

Från grupp A som spelades i Stockholm gick Östergötland och Stockholm syd vidare till slutspelet som spelas i början av november.

Fredrik Nygren

Friday, September 6, 2013

Training with Fredrik Nygren!



Fick en video från Polen där en fotograf hade satt ihop en film med några av mina träningar.

Fredrik Nygren

Wednesday, September 4, 2013

Stora Mossen!

I helgen blir det mycket hockey på schemat med totalt 5 träningsmatcher för 98/99. Vi har även vårt TV-Pucksgäng som är på stora mossen och spelar TV- Pucken.

Jag tänkte åka dit och se nyckelmatchen mellan Stockholm Nord och Stockholm Syd på Fredag eftermiddag. Det blir en tuff grupp där de även möter Göteborg och Östergötland som är högt rankade.

Snart drar även serierna igång och jag ser verkligen fram emot det.

Fredrik Nygren

Noll tolerans del 2?

I dag kom detta mail i inboxen:

"TILL ALLA FÖRENINGAR I STOCKHOLM

 

Regionsspecifikt regeltillägg

 

Bifogat finner ni regeltillämpningar inom Region öst för säsongen 2013/2014. Notera att stor vikt kommer att läggas vid fair play och domarnas bedömning av olämpligt uppträdande. Domarnas direktiv är att utdöma Match Penalty vid alla former av kränkande uttrycksformer, oavsett mot vem dessa är riktade. Hit räknas också allmänna utrop av sexuellt nedsättande karaktär."


Detta är ju väldigt bra och det är viktigt att vi får bort kränkande beteenden från hockeyn. Men notera att domarens bedömning ska avgöra vad som är olämpligt uppträdande och är det som förra säsongen så kommer årets säsong att präglas av ett rekordantal matchstraff i Stockholms hockeyn. 


Förra säsongen kunde dessa saker eller uttryck ge 10 minuters utvisning för Abuse of officials: 


- Slå klubban i sargen vid frustration.

- Skaka på huvudet efter ett domslut.

- Fråga domaren: Skojar du?

- Fråga domaren: För vad? 

- Säga till domaren: Det är inte innebandy! 

- Bli sur på sig själv och säga: Fan! 


Nu är alltså domarnas direktiv att detta direkt ska ge matchstraff om man anser att detta är kränkande eller olämpligt uppträdande. Tyvärr anser uppenbarligen vissa domare att detta är  just det och kommer att precis som en parkeringsvakt åka och leta efter att få dela ut böter. 


Jag säger återigen så ingen tvivlar att jag tycker kränkningar självklart ska bestraffas, men vad gör vi när domare saknar spelsinne och precis som i fjol utdelar matchstraff för ovanstående punkter? 


Då kommer ovanstående ge samma bestraffningar som den riktiga skiten som ska bort från hockeyn som: 


- Spearing

- Spark

- Tackling mot huvudet

- Bentackling

- Mm


Vissa domare kommer inte att ha några som helst problem att göra vettiga bedömningar men tyvärr så kommer nog några att ta död på känslorna i hockeyn. 


För mig ska hockey spelas med känslor och med adrenalin i kroppen. Spelarna ska visa energi och vilja på isen och vara lyhörda och våga prata. De ska våga visa känslor och släppa loss, de ska bli glada när de vinner eller laget gör mål samtidigt som man kan bli förbannad vid förlust eller insläppt mål. Detta hoppas jag att alla domare förstår och visar en grym fingertoppskänsla när man ska döma enligt de ny direktiven. 


Vart leder detta i det långa loppet? Fostrar vi spelare som inte vågar visa känslor och som håller inne dessa då man inte vet vad som är tillåtet. Kommer vi att bli "snällare" ishockeyspelare och mer gentlemen på isen? Vad händer då när det blir dags att möta Kanada eller USA som både kommer att försöka få oss ur matcherna både fysiskt och verbalt? 


En i min värld intressant frågeställning utan rätt eller fel. Men tanken dyker upp och jag undrar om jag kanske bara har missuppfattat detta helt och hållet. Men enligt mig så måste direktivmakarna vara tydliga med vad som är ok och inte och utbilda alla domare i detta, inte lämna denna viktiga bedömning åt varje enskild domare. 


Välkomna att maila mig med era synpunkter och tankar angående detta.


Fredrik Nygren 

Sunday, September 1, 2013

Guld i Gävle!

I helgen har vi i Täby 98 varit på Tommy Sjödin Cup i Niklas Bäckströms moderklubb Valbo, utan våra 9 TV puckare som hade förberedelse med Stockholm Nord inför nästa veckas turnering.

Det gick bra och vi vann alla matcher och mest jämn var finalen där Djurgården besegrades med 3-1.

Bra jobbat boys,

Fredrik Nygren