Wednesday, July 31, 2013

Grattis Jerad Rosburg!


Jag vill skicka ett stort grattis till en av mina gamla adepter i USA som har blivit uttagen till USAs U17 landslag. Han kommer att representera USA i Ivan Linka turnering i Slovakien om några veckor. Detta är väldigt stort för Jerad och jag är väldigt stolt och glad för hans skull.

Så här skriver Jerads pappa i ett mail till mig:

Thanks for contacting me. We are all doing well on this side of the Atlantic Ocean. I hope you are well also. We are all very proud of Jerad also. He fought through a lot of obstacles to get to this level. We are grateful for your role in his development. You were always great with him.

Fredrik Nygren

Saturday, July 27, 2013

Tummen upp för Polen!


Nu är jag hemkommen från 16 dagar i Polen där jag har blandat lite ledighet med ishockey. Jag är både glad och stolt att jag under denna relativt korta tid fick se så mycket och bli en del av den polska ishockeyn. Jag har träffat många underbara människor och många intresserade personer som vill lära sig nya saker och ställer mycket frågor, både barn och vuxna. Det har varit ett rent nöje att få dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter och jag är övertygad om att jag snart är tillbaka på polsk is.

Det är ju ingen världsnyhet att Polsk hockey ligger efter våran svenska modell, men det finns förutsättningar för något bra och vägarna ligger öppna för att fostra nya polska hockeystjärnor och det är med ett leende på läpparna som jag ser mig själv som en pusselbit i detta arbete. Jag mötte många spelare som har rent sportsliga förutsättningar av att bli riktigt duktiga, men där andra motsättningar sätter stopp för dem som ekonomi och kunskap runt omkring dem. Med rätt uppbackning och support så vet jag att några av dem kommer att lyckas.

Tack för denna tid i Polen och vi ses snart igen!

Fredrik Nygren

Tuesday, July 23, 2013

Glädje och harmoni!

Morgontrött, huvudvärk, träningsvärk och hemlängtan men trots allt vandrar jag de dryga hundra stegen ut till isen från omklädningsrummet. Tankarna far runt i huvudet och gummimattan jag går på med mina bara skridskor blir allt mjukare och tyngre. Jag vill hellre ligga och sova i dag eller spendera en dag i solen i stället för att åka runt i en kall ishall på ett stenhårt material och riskera att halka och slå mig. Men när jag öppnar dörren till ishallen möts jag av en hejarklack på drygt 30 barn som fullständigt vrålar "Freddy, Freddy, Freddy".

Tror ni då att jag känner av den där tröttheten eller hemlängtan?

Nej jag vill fånga nuet och göra min bästa prestation någonsin på isen, jag vill lära dessa 30 människor nya saker och göra mitt yttersta för att de ska bli så bra som möjligt. De ger mig energi som jag sedan ger tillbaka till dem.

Detta är kul, riktigt kul!
Fredrik Nygren

Sunday, July 21, 2013

Kyckling målvakt!

Äventyret i Polen fortsätter och denna vecka är jag med och hjälper till på isen med lite yngre spelare. Den yngsta gruppen är 05 till 03 och den är verkligen fylld av energi. Vad glad man blir när man ser glöden i barnens ögon och kan dela glädjen när de klickar och de lär sig något nytt. Även fast jag nöter på med deras skridskoteknik så ser de med stor glädje fram emot det avslutande NHL spelet på träningarna. I dag ekade NHL över hela hallen när jag frågade 30 barn vad de ville avsluta passet med.

Lika högt ekar nästan de nya orden de har lärt sig som "kyckling" "målvakt" och "inside and outside edge". De vill verkligen lära sig och det är fantastiskt att jobba med dem. Här skiljer sig inte heller nivån lika mycket med de svenska spelarna och om någon polsk eldsjäl verkligen fortsätter nöta på med skridsko och klubb teknik så är de snart ikapp oss. Det är många som filmar, fotar och antecknar när jag är med på isen så jag hoppas på en förbättring.

Jag är dock avundsjuk på er som fick se den allsvenska premiären på Tele2 arena och trots förlust så måste det varit en magisk stämning. Jag följde den framför datan och trots dålig bild och ljud så kände jag en del av inramningen.

Fredrik Nygren

Thursday, July 18, 2013

Händelserik vecka!


 
Nu är min första vecka i Polen slut och det har varit både roligt och lärorikt. Mina svenska vänner som har varit med åker hem idag medans jag fortsätter äventyret. I dag spelades det en match mellan ett lag från Vitryssland och ett blandlag från Polen där vitryssarna vann. Det man märker på isen är att det är lite tuffare klimat och det utdelas betydligt mycket mer hugg och slag med klubborna här än hemma i Sverige.

I dag var vi en sväng på Go Cart banan i 20 minuter som verkligen tog på krafterna, armar och rygg lär var ömma i morgon bitti. Men det är en bra adrenalin kick och det är kul att tänja på sina egna gränser och se hur fort man vågar och klarar av att åka.

I morgon ska jag köra några ispass och ta farväl av svenskarna men samtidigt kommer det en annan svensk spelare från Stockholm och ska träna på campen här. På något sätt känns det som att sommaren börjar lida mot sitt slut även fast det är mycket kvar. Men vädret här har inte varit som man har velat varje dag.

Fredrik Nygren

Monday, July 15, 2013

Halva priset!

Det rullar vidare i Torún och dagarna går hyfsat fort. Förutom hockeyn så har jag hunnit se lite av staden och ett shopping center som påminde väldigt mycket om Täby Centrum.

Det är väldigt billigt att leva här och det mesta säljs för halva priset jämfört med Sverige.

Här om dagen var det även en polsk cupmatch där Torún som spelar i div.2 mötte ett lag från div.3. Inget märkvärdigt med det förutom att matchen hade lockat flera hundra huliganer ifrån såväl dessa två lag som andra större klubbar. Det innebar lite stök och polisbilar med vattenkanoner i närheten av vårt hotell, men det var ingen fara förutom att min kompis Peters bil fick lite skador.

På isen fortsätter jag jobba mycket med teknik och både spelare och föräldrar är väldigt nöjda med övningar och mitt engagemang.

Fredrik Nygren

Friday, July 12, 2013

Första dagarna i Polen!

Det rullar på i den lilla staden Torún i norra Polen som påminner lite om både Visby och Gamla stan i Stockholm.

Det är dag nummer 2 på isen idag och det går väldigt bra. Nivån på spelarna är rätt mycket lägre än våran hemma i Sverige men samtidigt finns det en del som har kommit längre. Detta är dock en rolig utmaning och jag jobbat väldigt mycket med spelarnas teknik och de tar åt sig en hel del.

I går tyckte en annan tränare att jag skulle börja spela i polska ligan där de bästa lagen nog håller Div.1 nivå i Sverige. Det var smickrande så vi får väl se om en comeback som spelare är på väg.

Just nu spelar Polen A-landslag i B-VM, men jag har sagt åt dessa spelare som är födda mellan 98-00 att de kommer spela i A-VM om 10 år när de ska ta över. Vi får väl se hur det går, men det finns helt klart potential i spelarna om man lägger ner mycket tid och energi på dem.

Fredrik Nygren

Tuesday, July 9, 2013

Hockeyfritt i Spanien!

Hemma igen efter en vecka sol och bad i ett varmt och soligt Spanien. Det närmaste jag kom en hockeyhall var nog kylan ifrån ACn på rummet som gjorde att man vaknade med halsont varje morgon. Men det var riktigt skönt att få komma bort en vecka och se Spanien som jag inte har sett sen jag var 5 år gammal och träffade Per Gessle på ett soligt Mallorca där jag var på semester tillsammans med min familj och bekanta till just Gessle. Nu över två sekel senare så dunkade istället hans olika hits på min och mina vänners iPod stereo som var med oss under hela resan.

I morgon åker jag på studieresa till Polen för att utforska hockeylivet där. Det ska bli riktigt kul att få se hur långt de har kommit där och se vad jag kan bidra med för att de ska utvecklas ännu mer. Jag vet ingenting om polsk hockey och har inga direkta förväntningar förutom att det ska bli väldigt spännande. Förhoppningsvis är det fint väder även där så att jag får njuta lite mer av sommaren innan säsongen drar igång på riktigt.

Louie Eriksson till Boston i en väldigt stor trade mellan Dallas och Boston. Ska bli intressant att se vad Louie kan tillföra i Bruins och jag hoppas verkligen att han tar ytterligare ett steg i sin utveckling nu när han får spela i ett bättre lag än tidigare.

Fredrik Nygren

Monday, July 1, 2013

Wille Westlund!

Ett stort grattis till min gamla adept och en underbar person Wilhelm Westlund som i natt blev draftad till Colorado Avalanche som 183 val.

Keep it up Buddy,
Fredrik Nygren

Det kom ett mail!

Det kom ett mil idag som gjorde mig väldigt glad. I bland behöver man lite positiva energi kickar och detta var verkligen en sådan. Jag lägger upp mailet här, tänk på att Linus och Lisa egentligen heter något annat.

Hej Fredrik! Linus ska iväg på hockeycamp idag och de tre veckor sedan han var på is sist känns som en evighet sedan… Tre veckor sedan WNC slutade och det slår oss att vi aldrig fick tillfälle att tacka dig och Gustav för alla pass i Rimbo. 

Det kändes riktigt gott att se all den spontanitet och glädje som ni hade på ispassen med WNC och att ni verkligen peppade alla spelare och uppmuntrade till kreativa lösningar. Att ingjuta självförtroende i varje spelare är nog en av en tränarens viktigaste uppgift och det tycker jag verkligen att ni gör! Linus sammanfattar WNC med rolig, skön stämning, lärorikt och med ett givet uttryck ”bra tryck”! 

Tack för den här säsongen, med både Täby/Hägernäs och WNC. Önskar dig och Gustav en riktigt skön sommar och så hoppas vi att vi ses vid en hockeyrink även nästa säsong! 

Med vänlig hälsning 
Lisa