Tuesday, October 30, 2012

Tummen mitt i handen!

Höll ni verkligen tummarna ikväll?

- Förlust för U16 med 2-5 efter 2 perioders grymt spel och 2-2 så tappade vi det mesta i 3e.

- Wille Westlund fick 0 minuters speltid i kvällens elitserie match.

Men efter regn kommer solsken,
Fredrik Nygren

Liten har blivit stor!

Ikväll får ni gärna hålla era tummar för Täby U16 mot Arlanda.

Håll även era tummar för min gamla adept Wilhelm Westlund som ikväll gör A-lags debut med Färjestads BK mot Modo i elitserien. Kör hårt Wille!

Fredrik Nygren

Sunday, October 28, 2012

Noll tolerans!

Är det bara jag som har märkt att domarna har varit väldigt petiga så här långt under denna säsong och tagit lite väl många "Abuse against officials" framförallt i U16 serierna? Först funderade jag på om det var något personligt mot mig eller mitt lag men sen har jag även förstått från andra lag att det har varit likadant där. Men i kväll i vår segermatch mot Almtuna (9-1) fick jag svaret på mina funderingar.

När en av mina spelare först får matchstraff för att skaka på huvudet och sedan slå klubban i golvet i utvisningsbåset och när sedan en annan spelare får 10 minuter för att slå sin klubba i isen för att hans lagkamrat blir utvisad (ingen protest mot domslutet) så började jag fundera.

Jag passade då på att fråga domaren som jag känner sedan tidigare som en väldigt trevlig person och en riktigt bra domare mellan perioderna vad som låg bakom dessa utvisningar. Han berättade då med viss besvikelse i svaret att det råder "noll tolerans" mot protester och att det är hans skyldighet att ta utvisning för minsta tecken på protest eller missnöje på ett domslut. Han höll med mig om att detta är en konstig regel och att den förstör mer än gör nytta. Hockey är en känslosport och hur kan en klubba i isen bli en "Abuse=Hån" på en domare? I min värld skapar detta bara mindre förståelse och mer förakt mot domarna bland spelare och ledare. Jag som i år har jobbat mer med att få bort mitt och spelarnas fokus från domarens insats känner att detta inte löser några problem.

Hockeyn i Stockholm och i Sverige blir allt mer lik den nordamerikanska hockeyn som även tillåter och kräver mer känslor än den svenska. Men med åtgärder som denna så tar vi ett steg längre i från Nordamerika på domarbedömningar och skapar en kulturkrock mellan utövare och domare. Tre kronor spelar en energifylld och känsloladdad ishockey och uppmanar ungdomslag att följa samma modell, men hur ska det gå till om inte spelarna får visa känslor på isen? Ska de vara ett gäng robotar som åker omkring som varken är glada eller sura?

Jag är helt övertygad om att det går att ha en bra och öppen dialog mellan spelare/ledare och domare under matcher där man kan kommunicera och visa känslor för varandra och att man efter matchen kan vara vänner och ta varandra i hand. Ingen ska få håna (Abuse) varandra eller gå över gränsen, men för mig går gränsen vid verkliga hån, hot eller personangrepp men att att slå klubban i isen är väl ändå inget hån?

Jag vill absolut inte trampa någon på tårna med detta inlägg då jag är nöjd med kvällens domare och glad att jag fick en förklaring på de märkliga utvisningarna som drabbade Gustav och Leon ikväll och kanske någon annan i nästa match. Men det hade varit bra att få reda på dessa bedömningar innan säsongen drog igång så att spelare och ledare i alla lagen visste vad som gällde.

I den amerikanska ungdomshockeyn jobbar man med dessa två förebyggande regler som,ska innebära färre utvisningar:

1. Får ett lag mer är 15st (30 min) utvisningar under en och samma match så är coachen avstängd i nästa seriematch (hände mig en gång). Detta hjälper tränarna att få spelarna att inte ta onödiga utvisningar och förstå dess konsekvens.
2. Får en och samma spelare 4st 2 min utv så får han inte spela vidare i den matchen. Får den individuella spelaren att förstå att för många utvisningar är varken bra för honom eller laget.

Tror ni dessa skulle fungera i Mitt i cupen?

Det ska tilläggas att jag känner till problemet med att allt för många unga domare känner sig utsatta i dagens ungdomshockey och det är absolut inte ok. Vi måste få fram fler domare och de ska självklart känna sig trygga på isen. Men mitt inlägg handlar främst om U16 där spelarna är så gott som på elitnivå och halvvägs in i junior och seniorhockeyn. Då tror jag även att en domare tål lite mer än en 13 åring som precis har börjat att döma.

Slutsats:
Nu är det dags att summera mitt eget inlägg och jag kan börja med att inse att jag låter som ett stort Amerika fan som många tycker borde sätta sig på planet tillbaka till USA direkt. Men jag älskar svensk hockey och vill bara utveckla den ännu mer. Amerikansk hockey har väldigt många brister som de borde titta mer på Sverige för att förbättra Jag inser också att detta kan låta som ett väldigt negativt och domarkritiskt inlägg från en sur och grinig coach. Men så är inte fallet, jag är medveten om att det inte alltid är så lätt att döma en hockeymatch och att alla kan göra misstag. Men jag tror på en utvecklande och lärorik domarutbildng där domarna får lära sig att skilja på frustration från en vinnarskalle och "Abuse against officials". Jag försvarade kvällens domare inför spelarna och sa att han bara göra sitt jobb och det han är tillsagd att göra. Men kan vi tillsammans (domare och utövare) hitta en lösning där vi alla känner oss tillfredsställda så tror jag att vi kommer komma långt i hockeyn.

Rom byggdes inte på en dag och det kanske är så att noll tolerans regeln är bra på sikt, men nu fungerar den inte felfritt.

Domarn dömer,
Fredrik Nygren

Thursday, October 25, 2012

U15 Div.1

Nu har även U15 div 1 börjat och vi har börjat med 2 segrar mot Boo och Lidingö. Det var kul att träffa Mats Thelin ikväll som numer tränar Lidingö 98. Mats spelade för många år sedan i NHL och Boston Bruins, han var även med i tv programmet Robinson för något år sedan. Jag lärde känns Mats när jag var i Stocksund där hans två söner då spelade. Mats är en trevlig och bra person som älskar hockey. Han har ett tufft uppdrag framför sig med Lidingö laget men jag vet att han kommer att göra ett bra jobb.

På lördag är det U16 match då vi möter Almtuna hemma.

Fredrik Nygren

Draken flyger!

En tränares vardag består till största del av den idrotten man är verksam inom. Men med den idrotten kommer även andra saker runt om kring som i och för sig är en del av idrotten men ibland hamnar fokus på saker utanför det sportsliga.

I bland kan det hända saker som man inte kan råda över men som man ändå får ta ansvar över för att man är tränare. Saker som egentligen står utanför en tränares ansvar och rollbeskrivning. Dessa situationer kan vara rätt jobbiga att hantera och förstå, men livet är ofta oförutsägbart och fullt av överraskningar både positiva som negativa.

Man kan lätt förstå att det inte jämnt är en dans på röda rosor att arbeta som tränare, men det är något i yrket som driver oss vidare och som ger oss energi. Trots allt är man dömd att misslyckas någon gång rent sportsligt med det man gör, men vi kämpar vidare för de tillfällen när man faktiskt lyckas. Men genom ett helt liv som tränare så kommer motgångarna nog vara fler än framgångarna.

I föreningslivet finns det också väldigt få problemfria organisationer och det är vardagens problem som ofta får oss att utvecklas och driva klubben vidare. "Man lär sig av sina misstag" eller "Draken flyger högst i motvind" är fina talesätt som stämmer bra överens med verkligheten.

Fredrik Nygren

Friday, October 19, 2012

Huddinge hemma!

Vi mötte Huddinge 97 i premiären av U16 Div.1 då vår första match mot Arlanda blev flyttad. Ett revanschsuget Huddinge som vi slog senast med 4-3. Denna match tog vi ledningen med 2-0 men Huddinge kom tillbaka. Då tog vi i stället ledningen med 4-2 men Huddinge ville återigen komma ikapp och gick upp till 4-4. Matchen gick till förlängning där Huddinge vann med 1 minut kvar. Så klart väldigt surt då vi ledde med två må vid två tillfällen.

Jag summerade matchen med att vi hade 100kr i vår hand som vi bytte mot en 20-lapp. Vi tappade det mesta men kunde behålla en liten del.

U16 Div 1 ser ut att bli en rekordjämn serie där alla kan slå alla. Vår nästa match spelas mot Järfälla redan i morgon Lördag.

Fredrik Nygren

Monday, October 15, 2012

Solsidan!

Vilket underbart avsnitt av Solsidan igår söndag. För er som missade det så gå in på TV4.se för att se reprisen. Det klart bästa avsnittet hittills där man blandannat får följa föräldrars desperata jakt på att nå elitlaget och framgång genom att hyra in Henrik Larsson som privattränare för sin 8åriga son. Men egentligen vill grabben inte alls spela fotboll utan det är mamma och pappa som vill att han ska det.

Detta är tyvärr ganska vanligt i dagens samhälle, inte just att sonen blir tränad av ett ex proffs men att föräldrar vill mer än barnen. Låt barnen testa sina vingar så att de en dag kan flyga rätt. Ge dem de förutsättningar de vill ha och som de behöver. Ge dem glädje och tillfredsställelse i vardagen så kommer de att hitta sin gyllene väg och flyga fram på starka vingar.

Fredrik Nygren

Monday, October 8, 2012

Stenskott!

Tänk vad vissa saker händer av en slump eller hur man träffar vissa människor som man egentligen aldrig borde ha träffat. När jag i dag googlade "stenskott Täby" så kom jag till en hur trevlig bilglas fixare som helst som hade verkstaden i hemmet. Han berättade att han var mästarnas mästare på att fixa stenskott och hade till och med speciella verktyg som de vanliga firmorna inte hade. 200kr i självrisk i stället för 0kr på samglas senast var det nästan värt för att lyssna på hans historier i en halvtimme.

Härliga träningar i kväll och jag trivs verkligen i Täby. Det är med ett leende på läpparna man kommer till hallen varje dag och får träffa alla dessa fantastiska individer. Det finns en otrolig energi i klubben just nu och det är full fart överallt, underbart. Stefan Ladhe körde målvakterna i kväll och snacka om en ödmjuk och trevlig person trots sin status och med sitt imponerande CV. Han är en jordnära tränare som utvecklar målvakterna på ett fantastisk sätt. På andra sidan isen jobbade jag med allt i från 01or till 97or under 3 timmar.

Tyvärr valde en spelare i U16 att sluta med hockey precis och det är alltid tråkigt när vi tappar spelare. Men just i den åldern så är det väldigt vanligt men jag hoppas att han hittar tillbaka till hallen om några veckor.

U16 Div.1 börjar på Fredag för vår del och det ska bli riktigt spännande att möta Arlanda för första gången denna säsong.

Fredrik Nygren